Познаване на формите на тялото с цел неговото моделиране

Познаване на формите на тялото с  цел  неговото моделиране

Познаване на формите на тялото с цел неговото моделиране

Настоящият материал, разработен от пластичен хирург, прави обзорен преглед на ефективните подходи за подбор на най-подходящата технология за контуриране/моделиране съобразно различните форми на тялото

През последните двадесет години представата за тялото в медиите измести фокуса от „съвършената форма на тялото”, определена като  стройната фигурата тип тънък пясъчен часовник, към приемането на цялото разнообразие от различни типове фигури: крушовидна, ябълковидна, правоъгълна, фигура тип обърнат триъгълник и пясъчен часовник. Вдъхновяваща за своето време бе маркетинговата и рекламна кампания на марка за лична хигиена и грижа, която още през 2004 година извежда на преден план идеята за „Истинската красота”, промотирайки красотата на различните женски фигури. Широко разпространено е твърдението, че спазването на здравословен хранителен режим, съчетан с физическа активност, е най-ефективният начин за поддържане на добра физическа форма и стройна фигура. И все пак, науката дава множество примери, които сочат, че стриктната диета не винаги е в състояние да премахне трайните мазнини по тялото. Всъщност, 98% от жените страдат от ниска самооценка, липса на увереност и не са щастливи именно поради нарастващите им притеснения относно теглото и мастните натрупвания по тялото.

Технологиите за контуриране на тялото, които попадат в обхвата на естетичната дисциплина, се занимават с този проблем, като се разработват все по-нови технологии, диверсифицирани с цел успешно третиране на цялото разнообразие от типове фигури. Традиционната липосукция си остава най-популярния избор сред клиентите, но тя изисква хирургическа интервенция, което носи със себе си необходимостта от хоспитализиране за по-дълго време, както и по-голям риск от усложнения. Много клиенти са склонни да изберат неинвазивните възможности, при които се използва широк набор от лечебни подходи, включително криолиполиза, лазерна липолиза, ултразвук и радиочестотно третиране. За всеки от тези методи съществува голямо разнообразие от апаратура, която може да бъде използвана. Изборът на апаратура зависи и от търсенето на най-ефективния начин за извършване на процедурата съобразно типа тяло и индивидуалното разпределение на мазнините. Може да се налага прилагането на подхода на прекрояване, когато се извършва една и съща процедура на пациенти с различни типове тяло (пациенти с различен соматотип).

Стереотипизирани соматотипи

В началото на 40-те години Уилям Хърбърт Шелдън прави класификация на човешката физика, разделяйки я на три основни соматотипа: ектоморф, ендоморф и мезоморф.  Типът тяло ектоморф се характеризира с тънка, издължена костна структура с тесен кръст, тесни рамене и плосък кръден кош. Известни с изключително бързия си метаболизъм, пациентите с този тип фигура са с по-ниска телесна маса от другите два соматотипа (ендоморф и мезоморф), но често жените с този тип фигура се възприемат като по-малко женствени, което потвърждава и проучване за оценяване на соматотипа по пол, публикувано през 1989 г.

На противоположната страна на спектъра са ендоморфите. Често наподобяващи формата на круша, те са жертва на неравномерно натрупване на мускули и мазнини – мускули и мазнини се трупат едновременно и много лесно.  Краката им са  силни, но като цяло те са със слабо развита мускулатура, тялото е меко и заоблено, с повече мастни натрупвания на бедрата и ханша.

Мезоморфите, които като характеристики са между ендоморф и ектоморф са с добре оформено телосложение и с по-голяма мускулна маса. Пациентите с този тип тяло лесно покачват мускулната си маса, имат атлетично тяло, но при заседнал начин на живот могат бързо да качат кигограми.

По-голямата част от пациентите са комбинация от различните типове. Но през последните години соматотиповете се разрастват в определени форми на тялото: круша, ябълка, обърнат триъгълник, пясъчен часовник и правоъгълник. Обикновено типът фигура се определя визуално и чрез взимане на мерки. Клиничната практика показва изключително широк диапазон от изразени притеснения на пациентите в зависимост от техния соматотип и формата на тялото. Поради слабата костна структура на ектоморфите с най-малко разпределение на мазнини в зоната на ръцете, ханша и краката, най-добрия подход е да се избягват зоните с ниско мастно натрупване и вниманието да се фокусира върху седалището. Клиничната практика показва, че голяма часто от пациентите с този тип фигура изпитват дискомфорт по отношение на недостатъчно заоблените и закръглени задни части. През последните години се наблюдава бум на процедури за извършване на лифтинг на седалището, като все повече жени търсят методи, които да им позволят да придобият тези леко заоблени женски форми и по-секси външен вид. Лицата с ендоморфен тип фигура често са с наднормено тегло и обикновено с неравномерно разпределение на мазнините с по-обемист гръден кош. Общо притеснение сред пациентите са отпуснатите задни части на ръцете тип “bingo wings”, като повечето от пациентките над 40 годишна възраст са неудовлетворени от прекомерно отпуснатата, висяща кожа в зоната на подмишниците. При избор на най-ефективната техника за загуба на тегло разглеждането на различните соматотипи е важно за осигуряване на най-оптималните, естествени и удовлетворяващи пациента резултати.

Персонализирано третиране за различните типове тяло

Персонализираните терапии в естетичната индустрия са силно препоръчителни и желани като подход, при който се идентифицират различията в трайното разпределение на мазнини. След обстойно разглеждане на различните форми на тялото от съществено значение е установяването на  наличието на различните видове мазнини, които биват подкожни или висцерални. Подкожната мазнина, както самото име подсказва, се намира под кожата, докато висцералната мазнина играе ролята на изолатор на органите.

По-високо натрупване на мазнини се определя от множество фактори, включително генетична предразположеност, пол, форма на тялото и други. Така например ябълковидните фигури, често съчетание от ендоморфен торс и ектоморфни крайници, могат да имат повече висцерални мазнини в областта на корема в сравнение с другите соматотипове. Така налице е широко разнобразие от терапии, които се обсъждат с всеки пациент по време на прегледа за установяване на проблема с подкожните или висцерални мазнини

Криолиполиза

Криолиполизата действа чрез охлаждане на мастните клетки (адипоцити) с помощта на чашкообразен апарат, който се прилага върху определени области с натрупани мазнини за 45 минути. Проучвания сочат 25% намаляване на мастните клетки в третираната зона след първата процедура с успешно редуциране на мастната тъкан, наблюдавано в 86% от пациентите, подложени на криолиполиза. Клинично изпитване използва данните на 20 жени с излишно натрупване на мазнини в зоната на ръцете и вътрешната страна на бедрата, на които се извършва процедурата криолиполиза в продължение на шест месеца.  Повечето пациентки са удовлетворени от резултатите след третия до шестия месец от прилагане на процедурата. Няма статистическа разлика в телесното тегло на тези участници, но се наблюдава редуциране на мастната тъкан от 0.87-1.52%  в областта на ръцете и бедрата след третия до шестия месец. Проучването отчита нежелани странични ефекти при 34 от процедурите, сред които болка, дискомфорт при допир и обезцветяване на кожата. Въпреки че криолиполизата е високо ефективен метод за по-масивни структури на тялото, в някои случаи са възможни усложнения.

Технологии с лазер

Технологиите с лазер, работещи на базата на светлина, са също алтернатива, при която липсва така нежеланото инжекционно или друго инвазивно проникване в тъканта. През 2017 г. клинично проучване отчете средно редуциране на мастната дебелина от 14-18%  от самото начало до два месеца след процедурите с лазер. Значително намаляване на обема на мазнини бе измерено чрез сканиране с магнитен резонанс, като намаляването бе отчетено на третия до шестия месец от процедурата с лазер, което е близо 21-24%. В рамките на проучването пациентите дават положителна оценка на процедурата с лазер, което се изразява в по-висока самооценка, установяване на подобрения още в първия месец на терапията. Допълнителни проучвания установяват хистологични промени на кожата, намалено възпаление с увеличено производство на макрофагите, които са клетките, отговорни за унищожаването на мъртвите клетки. Общо притеснение като страничен ефект от този вид терапия е известно зачервяване на кожата след процедурата. И двете техники за моделиране/контуриране на тялото са особено подходящи за третиране на коремни подкожни мазнини и бедра. Пациентите с мезоморфен тип тяло се влияят най-добре от лечението с тези две техники, тъй като те са склонни да трупат повече телесни мазнини в областта на корема и ханша. Но тези техники могат да бъдат прилагани със същия успех при моделиране на седалището на пациенти с ектоморфна фигура или при третиране на вътрешнобедрени мазнини.

Други техники

Радиочестотните техники и ултразвуковата терапия са други примери за неинвазивно третиране за загуба на тегло. Радиочестотата е процедура, при която се загрява мастната тъкан на един сантиметър дистанция, третирайки мастните клетки. Клаус Фритц, както и други учени, изследват коремните мазнини, като прилагат върху пациенти терапия с безконтактно радиочестотно устройство. След четири години същите пациенти показват намаляване на коремните мазнини с 4.42cm, с телесна загуба от 1.29kg в група от 13 участници. Използването на малка извадка от пациенти донякъде се отразява върху надежността на тази терапия, едновременно с това обаче не са отчетени никакви нежелани странични ефекти. Ултразвукът разрушава мастните клетки чрез селективно преминаване на нискочестотни ултразвукови вълни в съответната зона, докато околните тъкани остават незасегнати, така мазнините се унищожават по естествен път. През 2010 г. 80% от 609 лица показват висока удовлетвореност от резултатите, свързани с прилагане на ултразвукова терапия с цел загуба на тегло, но едновременно с това при 35% от участниците в изследването се наблюдава покачване на теглото. Радиочестотната технология и ултразвукът са ефективни и успешни техники при лица с ектоморфна фигура, склонни към прекомерно слабеене, поради което се нуждаят от процедури за стягане на кожата. Ендоморфите също се влияят успешно от радиочестотните техники за редуциране на мазнините в зони като бедра, корем, гръб, ръце. Не трябва да се забравя, че телосложението на всеки индивид е уникално само по себе си и не винаги може да бъде определено като един от трите соматотипа. Затова винаги е добре да се оцени внимателно телесната мазнина преди да се избере най-ефективната техника.

Съпоставка между мъже и жени

Мъжете са все по-растящ сегмент от пазара на естетичната индустрия, като близо 25% от козметичните процедури се извършват от мъже. Съвременният модерен мъж полага много повече грижи по отношение на извайване на своята фигура. Проучвания сочат, че мъжете почти наравно с жените са подложени на социалния стереотип за съвършено тяло. Представата на по-голямата част от мъжете за съвършено мъжко тяло включва по-едра и мускулеста фигура с ясно изразена релефност на мускулите. При жените се наблюдава тенденция към подценяване на иделните размери по отношение на самите себе си и потенциалните партньори. От биологична гледна точка съществуват полови различия в развитието и разпределението на мастната тъкан. Клинично проучване сочи различни нива на липолиза (разграждане на мазнините) в коремната област. Противно на очакванията жените показват значително по-висока липолиза от мъжете с по-високо количество на коремни мазнини. От еволюционна гледна точка е възможно жените да се нуждаят от по-високо ниво на коремна липолиза заради възможността да износят дете т.е. възможността за бременност. Това означава, че за мъжете е много по-трудно коригирането на теглото  и по-специално редуцирането на коремните мазнини.

Разглеждане на възможните техники и определяне на най-подходящата процедура

При консултацията с пациента първата задача на специалиста е да установи какво пациентът иска да постигне с терапиите за загуба на тегло. Например, ако пациентката е с ектоморфна структура на тялото, възможно е тя да не харесва липсата на заобленост на седалището. В този случай се разглеждат всички възможни техники, за да се избере най-подходящата за този тип структура. Една от възможностите е лазерна липолиза, която е доказала своята ефикасност при пациентки, търсещи по-заоблени форми на задните части. Друга пациентка може да не харесва натрупаната мастна тъкан от вътрешната част на бедрата. В този случай криолиполизата би била изключително ефективна за отстраняване на проблема.  Или изборът на техника зависи от отделните особености на индивида, пола и типа на тялото. Оттам нататък е по-лесно да се разгледат различните възможности, за да се постигнат целите.

Заключение

Нехирургичното моделиране на тялото е способно на изключително добри резултати за пациента, особено когато индивидуалните особености и различия в типа тяло са взети под внимание като важен фактор за успешното извършване на процедурата. Важно е да се достигне до реалистичното очакване на пациента по отношение на най-добрия подход за отстраняване на проблема, причиняващ нетовото неудобство и притеснение, за да се подобри или леко промени  естествената форма на тялото.