Какво трябва да знаем за Малиновите Кетони

Какво трябва да знаем за Малиновите Кетони

Какво трябва да знаем за Малиновите Кетони

8 причини да изберем хранителна добавка с малинов кетон

Случвало ли ви се е да добавите нова дума в речника си и след това изведнъж да започнете да я виждате навсякъде? Така се случи с нас и малиновите кетони.

За пръв път забелязахме продуктите с този етикет по рафтовете на много фитнес центрове преди няколко години. След това те започнаха да се появяват в почти всички социални канали, а по-късно и на виртуалните рафтове на много онлайн магазини за здравословни храни и хранителни добавки.

Знаехме, че е време да се запознаем по-отблизо с тях. И се оказа, че си заслужава.

Малинови кетони: какво представляват?

Малиновите кетони са естествени фенолни съединения на червената малина, отговорни за специфичния й силен и така приятен аромат.

В малки количества те се съдържат във всички бери плодове, като боровинка, къпина, ягода, годжи бери, киви, които са сред най-здравословните, питателни и вкусни храни. Всъщност всички ние вече сме се срещали с малиновите кетони – чрез консумацията на бери плодове или като овкусители за сладолед, напитки и преработени храни.

Едва отскоро обаче, малиновите кетони придобиха популярност като естествена добавка за отслабване, която разгражда натрупаните мазнини в организма и стимулира метаболизма.

Как действат малиновите кетони ?

Малини, малини, ах, тези малини…

Самите малини са сред най-полезните бери плодове. Те са чудесен източник на диетични фибри, витамин С, манган и антиоксиданти.

Поради високото си съдържание на фибри, малините са нисковъглехидратна храна. В 100 грама малини се съдържат около 11.9 грама въглехидрати, 6.5 от тях – фибри.  (1).

Нещо повече, фибрите помагат за намаляване на калориите, които се приемат от смесените ястия. Проучване сочи, че удвояването на приема на фибри може да ви накара да усвоите до 130 калории по-малко на ден (2).

Но сега нека обърнем повече внимание на малиновите кетони:

Като основно съединение на червената малина, ползите от малиновите кетони следва да се разглеждат в комбинация със свойствата на самите малини. Затова и в тази статия ги разглеждаме синергично с основен фокус действието на Малиновите Кетони.

Какво трябва да знаем за Малиновите Кетони

 1. Малиновите кетони като ефикасно средство за загуба на тегло

Молекулярната структура на малиновия кетон е много подобна на две други известни молекули за изгаряне на мазнини: капсаицин – намиращ се в лютия червен пипер – и стимуланта синефрин, който се среща в портокалите. Според редица изследвания тези молекули могат да засилят метаболизма по естествен път. Но това е само началото в списъка на причините, поради които малиновите кетони са полезни.

Научни изследвания доказват, че характерните ароматни феноли на червената малина имат способността да:

 • увеличават както липолизата, така и окисляването на мастните киселини в адипоцитите;
 • повишават нивата на хормона адипонектин, който се секретира в мастните тъкани на черния дроб и мускулите и контролира метаболитните промени, свързани със затлъстяването;
 • улесняват разграждането на мазнините – основно чрез повишаване на чувствителността на клетките към хормона норепинефрин, отговорен за изгарянето на мазнините;
 • подобряват действието на храносмилателния ензим липаза, който е отговорен за активирането и преобразуването на мазнините в енергия.

Така по естествен начин малиновите кетони предотвратяват растежа на мастните тъкани в тялото и подпомагат разграждането на мастните киселини. Приемът на малинови кетони води до значително понижаване както на общата телесна маса, така и на подкожните мазнини, и действат на най-проблемните зони: ханша, задните части и талията. (3).

Какво трябва да знаем за Малиновите Кетони

 1. Малиновите кетони намаляват апетита

Освен ускоряване на метаболизма, малиновите кетони намаляват апетита.
Проучвания показват, че консумацията на течни малинови кетони забавя движението на храната през храносмилателния тракт, което води до намален глад и повишено чувство за ситост.
Това може да намали приема на калории и да улесни управлението на теглото. (4); (5).

 1. Малиновите кетони като ефективно средство за изгаряне на мазнини около черния дроб

Хранителните режими с много високо съдържание на мазнини могат да причинят състояние, наречено неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Изследвания върху животни сочат, че диетичното приложение на малинови кетони намалява риска от появата на това заболяване, тъй като те предотвратяват покачването на теглото и засилват липолизата.

 1. Малиновите кетони спомагат за понижаване на нивата на холестерола

Доказано е, че малините помагат за понижаване на холестерола при хора със затлъстяване или метаболитен синдром (6)

В 8-седмично проучване възрастни с метаболитен синдром, които ежедневно са приемали добавка с малинов кетон, са имали 11% спад в LDL (лошия) холестерол.

 1. Малиновите кетони като естествен антиоксидант

Като основни съединения на червената малина, малиновите кетони са с високо съдържание на антиоксиданти, които забавят процеса на стареенето и защитават клетките от вредното действие на свободните радикали в тялото.

Малините имат до 4 mmol антиоксиданти на 3,5 грама (100 грама) (7)

Няколко проучвания свързват антиоксидантите и другите компоненти в малините с по-ниски рискове от рак и сърдечни заболявания.

Антиоксидантите в малините, особено антоцианините, могат да намалят възпалението и оксидативния стрес. Това може да намали риска от сърдечни заболявания (8), (9), (10)

Проучване с епруветка сочи, че антиоксидантите и другите компоненти в малините убиват 90% от раковите клетки на стомаха, дебелото черво и гърдата в пробата (11).

 1. Малиновите кетони подобряват артериалната функция

В допълнение към понижаването на холестерола, малиновите кетони осигуряват и други ползи за здравето на сърцето, включително подобряване на артериалната функцията.

Клетките, които покриват кръвоносните съдове, се наричат ​​ендотелни клетки. Те помагат за контрол на кръвното налягане, предпазват кръвта от съсирване и изпълняват други важни функции.

Прекомерното възпаление може да увреди тези клетки, инхибирайки правилната им функция. Това се нарича ендотелна дисфункция, основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Установено е, че малините и боровинките подобряват ендотелната функция в проучвания при здрави възрастни, лица с метаболитен синдром и хора, които пушат (12)

В контролирано проучване при 44 души с метаболитен синдром, тези, които са консумирали ежедневно добавка с малинов кетон, показват значително подобрение в ендотелната функция в сравнение с контролната група.

Какво трябва да знаем за Малиновите Кетони

 1. Малиновите кетони способстват за подобряване на кръвната захар и нивата на инсулин

Проучвания с животни показват, че малиновите кетони могат да предпазят клетките от високи нива на кръвната захар, да помогнат за повишаване на чувствителността към инсулин и да намалят кръвната захар и инсулиновия отговор на високо въглехидратни ястия. (13), (14).

Важно е, че тези ефекти се появяват както при здрави хора, така и при тези с инсулинова резистентност.
В шестседмично проучване, хората със затлъстяване с инсулинова резистентност, които пият два пъти на ден смути от малини, изпитват по-големи подобрения в чувствителността към инсулин от тези, които не консумират.

 1. Малиновите кетони помагат в борбата с възпалението

Малините имат силни противовъзпалителни свойства. Възпалението е защитата на тялото ви срещу инфекция или нараняване.

Съвременният начин на живот обаче често води до силно изразено, дългосрочно възпаление поради повишен стрес, неадекватна физическа активност и нездравословен избор на храна.

Смята се, че този тип хронично възпаление допринася за състояния като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване (15, 16, 18).

Проучванията показват, че антиоксидантите в малиновите кетони могат да помогнат за понижаване на възпалителните маркери.

Как могат да се приемат малиновите кетони ?

Капсулите, добавките на прах и добавките в течно състояние са най-честите начини да въведете новия си приятел във вашата диета. Ваш е изборът коя форма ще предпочетете.

НО е важно да се знае, че от 1 килограм малини се извличат едва около 4-5 милиграма малинови кетони. Трудно постижимо според нас, но възможно.

Когато продуктът съдържа малинов кетон, извлечен изцяло от естествена малина, ефектът се усеща и забелязва почти моментално. Според наблюденията, скоростта на обмяната на веществата се подобрява в рамките на няколко дни при добър хранителен режим и физическа активност.

Според някои твърдения малинови кетони са по-ефективни, когато се смесват с други съставки. Причината за това е, че другите съставки се използват за увеличаване на ефективността на малинови кетони и внасяне на допълнителен терапевтичен ефект, като детоксикация на организма, подобряване на клетъчното хранене и други.

Странични ефекти

Няма риск от странични ефекти, когато малиновите кетони са извлечени от 100% естествена малина.
Освен ако не сте един от малкия процент хора в света, които имат алергична реакция към малините, ще откриете, че малиновите кетони са идеалното решение за вас да се чувствате жизнени, енергични и в добра форма.

Преди да пробвате малиновите кетони…

Все пак, преди да включите малиновите кетони в диетата си, консултирайте се със специалист диетолог, за да избегнете здравословни проблеми и нарушаване на хормоналния баланс.

Когато обмисляте стъпка към промяна с малинови кетони, не забравяйте, че всички сме различни. Малиновият кетон или друга добавка или начин на хранене може да „работи“ за едни, но за други ефектът може да се окаже просто задоволителен.

Затова можете да включвате всичките естествени бери плодове редовно в диетата си, и така да подобрите цялостното си здраве по много приятен начин с нулеви странични ефекти. Бери плодовете (пресни или замразени) могат да бъдат включени във почти всички видове диети, тъй като те са с ниско съдържание на калории и въглехидрати.

Въпреки че хората с нисковъглехидратна и кетогенна диета често избягват плодовете, те могат умерено да се наслаждават на вкуса на бери плодовете.

Например, половин чаша порция къпини (70 грама) или малини (60 грама) съдържа по-малко от 4 грама смилаеми въглехидрати.

Неограничени количества бери плодове могат да бъдат включени в палео, средиземноморска, вегетарианска и веганска диета.

За хората, които искат да отслабнат, малкото калории в бери плодовете ги правят идеални за включване в ястия, леки закуски или десерти.

Единствените хора, които трябва да избягват бери плодовете, са тези, които се нуждаят от диета с ниско съдържание на фибри за определени храносмилателни разстройства, както и лица, които са алергични към плодовете. Алергичните реакции към ягодите са най-чести. Изборът е ваш!