„dry brushing”: за блестяща кожа без целулит

„dry brushing”: за блестяща кожа без целулит

„dry brushing”: за блестяща кожа без целулит

Сух масаж с четка или „dry brushing”: Всичко, от което се нуждаем за блестяща кожа без целулит

Как да използваме четката за сух масаж на тяло и какви са ползите

Ако се чудите за най-добрия начин за ексфолиране и подмладяване на кожата в домашни условия, сухият масаж на тялото с четка е възможност, която има много предимства.

Красотата на техниката “dry brushing” се крие в изключителното удобство и лекота на прилагане, при което се постигат блестящи резултати – по-здрава кожа и по-тонизирано тяло.

Какво представлява сухият масаж с четка, още известен като сух четков масаж или dry brushing ?

Сухият масаж е техника за сухо ексфолиране, при която се използва четка с размера на длан с мека четина, за да се отстранят мъртвите кожни клетки и врасналите косъмчета, и ефективно да се стимулира циркулацията на кръвта и лимфната система. Препоръчва се като необходима рутинна практика в холистичната медицинска наука на Аюрведа, като се изтъква благотворното й влияние върху здравето и поддържането на тонуса на тялото.

Най-запалените привърженици на техника “dry brushing” твърдят, че при редовно сухо ексфолиране и масаж на цялото тяло от два до четири пъти седмично, кожата изглежда по-гладка и стегната, като по този начин се намаляват видимите белези на целулита и се предотвратява неговата поява като цяло в краткосрочен план.
Според дерматолози ефектът „кожа без целулит“ при сухия четков масаж се дължи на подобрения лимфен поток, стимулирането на притока на кръв в кожата и меките тъкани и доброто кръвоснабдяване на мастната тъкан и влакнестите ленти, които съставляват целулитните отлагания. Ефектът се дължи и на комплексното прилагане на сух масаж, последван от душ или вана и завършващ с обилно нанасяне на овлажняващо масло, крем или лосион за тяло.

Ползите от сухия масаж с четка за тяло – dry brushing

 • По-гладка и по-мека кожа с озаряващо излъчване
 • Подобрена циркулация на кръвта
 • Стимулирана лимфна система
 • По-бързо изхвърляне на токсините
 • Регенериране на клетките
 • Подобрено храносмилане
 • Видимо намаляване на целулита: ефект „кожа без целулит“
 • Има тонизиращ и освежаващ ефект

1. Ексфолира мъртвата кожа: Като начало, кой не обича по-гладката и мека кожа?

Както при всички методи за ексфолиране, сухият масаж с четка премахва мръсотията, излишната мазнина, както и мъртвите кожни клетки. Механичното действие на сухия масаж с четка е отлично за ексфолиране на сухата зимна кожа. Подобрява външния вид на кожата, отпушва порите, премахва горните слоеве на кожата чрез отслабване на липидите, които ги свързват, като по този начин отстранява сухите и мъртви кожни клетки и дава възможност на здравите кожни клетки да дишат свободно.

Резултатът е увеличен клетъчен оборот и по-сияйна, гладка кожа.

2. Засилва циркулацията на кръвта, подобрява лимфния дренаж и спомага за бързото освобождаване на тялото от токсини: Сухият масаж с четка помага за детоксикацията на кожата, като увеличава кръвообращението и насърчава лимфния поток/дренаж.

Освен че ви оставя с блестяща кожа, сухият масаж с четка насърчава лимфния дренаж. Сухият четков масаж ускорява скоростта на изпомпване на кръвта, което помага за преминаването на лимфата през тялото, като по този начин премахва токсините.

Тялото се чувства тонизирано и освежено. Масажът със суха четка е чудесен начин за облекчаване на стреса и отпускане на мускулите.

3. Намалява видимите белези на целулита и предотвратява неговата поява като цяло в краткосрочен план: Забележете, казваме „намалява видимите белези на целулита“.

Едно от най-обсъжданите предимства на сухия масаж с четка е намаляването на целулита като цяло. Според някои дерматолози, това е временен визуален резултат от честото прилагане на масажа: увеличаването на циркулацията от масажа със суха четка ще доведе до вазодилатация (капилярите се разширяват, причинявайки повишено количество приток на кръв в областта) – това води до временно натрупване на кожата, което ще направи целулита да изглежда по-малко видим.

Други дерматолози вярват, че сухият масаж с четка може не само да подобри вида на вече установен целулит, но и да предотврати образуването на повече. Целулитът е просто натрупване на мазнини. Тежко, лепкаво вещество, което седи в мастните клетки, целулитът може да бъде много труден за премахване. И колкото по-дълго се застои в мастните клетки, толкова по-трудно можем да се отървем от него.

Някои дерматолози вярват, че сухият масаж с четка помага за лекото разтваряне на целулита чрез разграждане на мастните натрупвания и предотвратяване на образуването на нов целулит, тъй като той подобрява циркулацията на лимфните зони, които са склонни към целулит.

Ако се прави редовно, с течение на времето разликата е видима – целулитът е видимо намалял.

Но, дерматолозите предупреждават: в момента, в който спрете редовно да използвате четката за сух масаж, целулитът ще се върне – след като циркулацията ви отново се забави, същото става и с целулита. С други думи сухият масаж не намалява трайно целулита, а просто го прави по-малко видим за кратък период от време.

Как да използваме четката за сух масаж на тяло – dry brushing

Всички експерти са единодушни, че когато се прави правилно, сухият масаж с четка може да намали появата на целулит (дори и временно).

Процесът е доста лесен за овладяване, просто следва да се спазват няколко основни правила:

Първа стъпка: Изберете правилната четка

Използвайте четка с естествен косъм, която има лесна за хващане дръжка.

Стъпка втора: Овладейте правилната техника на сухо ексфолиране и масаж

 • Масажирайте кожата с четката преди душ или вана.
 • Уверете се, че кожата ви е напълно суха.
 • Винаги започвайте с ходилата на краката и масажирайте в посока нагоре.
 • За бедрата, хълбоците и корема използвайте кръгови движения по посока на сърцето. За останалата част от тялото – вертикални.
 • Не използвайте твърде силен натиск (избягвайте търкане на кожата)
 • Избягвайте всички възпалени и раздразнени зони

Стъпка трета: Грижа за тялото след масаж

След масажа с четка, не забравяйте да вземете душ/вана, за да изплакнете всички мъртви кожни клетки. Хидратирайте кожата в дълбочина с обилно нанасяне на овлажняващо масло, крем против целулит или лосион за тяло. Използвайте слънцезащитен крем, тъй като процесът на ексфолиране и масаж може да направи кожата ви по-чувствителна към слънце.

Не забравяйте да измивате четката за сух масаж с бебешки шампоан поне два пъти месечно.

Колко често е препоръчително да се извършва сух масаж?

Тъй като сухият масаж може да остави кожата ви леко сенсибилна (все пак това е ексфолиране на цялото тяло), вие решавате колко често да правите сух масаж в зависимост от това как чувствате кожата си.

При нормална кожа, за най-добри резултати можете да ползвате четката за сух масаж един или два пъти дневно, два-три пъти в седмицата.

Ако имате прекалено нежна и чувствителна кожа, пробвайте сух четков масаж веднъж на няколко седмици. Ако изградите успешно толерантност към него, тогава преминете към един до два пъти седмично.

Заключителни думи…

Сухият масаж с четка е едно от най-добрите неща, които можете да направите за цялостна грижа за тялото:

 • нежно ексфолира, като осигурява интензивен, пречистващ ефект за вашата кожа;
 • подпомага лимфния дренаж и премахва токсините в организма;
 • стимулира циркулацията, което от своя страна премахва излишната течност и подуване – основните виновници за влошаване на външния вид на целулита.

И всичко това, само за 5-10 минути на ден. Може би си заслужава да опитате.